دانشجوی کارشناسی ارشد، مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
چکیده
مسئله حفاظت از منابعطبیعی و محیطزیست امروزه به یکی از مهمترین دغدغههای بشر تبدیل شده است. باتوجه به رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی، فشار وارده بر منابعطبیعی روزبهروز در حال افزایش است. آلودگی آب، خاک و هوا، انقراض گونههای جانوری و گیاهی و کاهش سرانه منابع تجدیدناپذیر، همگی نشانههایی از بحرانیبودن وضعیت محیطزیست هستند؛ بنابراین، لازم است که راهکارهایی برای کاهش فشار بر منابع طبیعی ارائه شود.
برای مثال، استفاده از منابع تجدیدپذیر مانند باد و خورشید، بهجای سوختهای فسیلی، کاهش تولید زبالهها و بازیافت آنها، اجرای برنامهها و سیاستهای حفاظتی برای حفظ گونههای جانوری و گیاهی از نابودی و همچنین ترویج اصول محیطزیستی در آموزشوپرورش جوامع میتواند اقداماتی مؤثر برای حفاظت از منابعطبیعی و محیطزیست باشند. علاوه بر این، مشارکت فعال آحاد جامعه در طرحهای حفاظت محیطزیستی، افزایش سرمایهگذاری دولتی در پروژههای سازگار با محیطزیست و تصویب قوانین در جهت توسعه پایدار و اجرای سختگیرانهتر این قوانین و برخورد با آلودهکنندگان محیطزیست، میتواند گامی مؤثر در جهت حفظ منابعطبیعی برای امروزوفردا باشد.
همچنین، آگاهیبخشی به جامعه درباره تأثیرات منفی فعالیتهای مخرب انسانی بر محیطزیست، مزیتهای حفاظت از آن و نحوه مشارکت در این روند، میتواند به افزایش اراده جمعی در جهت حفاظت از منابعطبیعی و محیطزیست کمک کند. در کنار آن، همکاری و تعامل بین کشورها در این زمینه نیز میتواند بر بهبود شرایط و حفظ منابعطبیعی در مقیاس جهانی اثرگذار باشد.
بر همین راستا نشریه تاغ با بهرهگیری از مقالات علمی، آموزشی و فرهنگی در زمینههای مرتبط با محیطزیست تلاش میکند آگاهی عمومی را افزایش دهد و راهکارهایی علمی برای حفاظت از منابع طبیعی ارائه نماید. امیدواریم باهمت محققان و پژوهشگران عرصه محیطزیست، بتوانیم گامهای مؤثری برای حفظ مواهب طبیعت و دستیابی به توسعه پایدار برداریم.